Mókás fizika

Utazó interaktív kiállítás

A fizika legérdekesebb jelenségeit különleges eszközök segítségével játékosan mutatjuk be interaktív tárlatunkon, ahol a gyerekek maguk csodálhatják meg testközelből a mindenben benne rejlő természeti jelenségeket. Megismerhetik a mindennapokban használt eszközeink működéseinek, törvényszerűségeinek könnyen érthető magyarázatát. Találkozhatunk itt például a súrlódáshoz, a gravitációhoz, a hanghoz, az elektromossághoz, a fényhez és még sok más jelenségekhez kapcsolódó játékokkal.

A kiállítás  több külön részleggel  jelenik meg a látogatók előtt mégis  egy egységes egészet alkotnak bejárhatjuk őket akár tematikusan, vagy tetszés szerinti sorrendben is.

Tudományos jelenségek bemutatása

Ezeknek a furfangos eszközöknek a segítségével a gyermekek számára érthetővé válnak az olyan természettudományos tantárgyak, mint a fizika, kémia, matematika. Testközelbe kerül a fény, a hang, a gravitáció, az elektromosság és mágnesesség, folyadékok viselkedése, a nyomás, a perdület megmaradás törvénye stb…
Az interaktivitás játsza a főszerepet. A könyvekben leírt kísérletek, itt érdekes játékok formájában bukkanak elõ és válnak érthetővé.

Képességfejlesztő eszközök

Kiállítás ezen eszközei segítségével a látogatók lemérhetik ügyességüket. A gyorsaság, koncentrációs készség, kitartás és koordinációs képesség kapnak itt szerepet. Ki lehet próbálni őket akár egyénileg, ahol a türelem és a többszöri ismétlés hozza meg gyümölcsét, vagy akár többen is játszhatnak, versenyszerűen. Egymással vetélkedve próbálkozhatnak a résztvevők a megoldásokkal, így nem marad el a nevetés. Az eszközökkel különböző nehézségi fokozatokat lehet kipróbálni.

Érzékcsalódások

Érzékelésünk bizonyos körülmények között rendkívül furcsa dolgokra képes.
Világunk megtapasztalásának furcsaságait mutatja be kiállításunkon, a csalafinta képek galériája.
Itt érzékeink megbízhatatlansága könnyen tetten érthető.
A képek megtekintésekor ez azonnal világossá válik mindenki számára.
A látogatók mosolya és felkiáltásai ezt már messziről jelzik.

Kísérletek otthon talált eszközökből

Az eszközök képviselik azokat a kísérleteket, melyeket idősebb látogatóink jól ismerhetnek a Kossuth díjas Öveges professzor, méltán híres televíziós előadásaiból.
Itt egyszerű eszközök segítségével, ámulatba ejtő módon mutatjuk be a fizikát.
Ezeknek az eszközöknek az elkészítése szó szerint gyerekjáték.
A hozzá valók minden háztartásban megtalálhatók, vagy pár forintért olcsón beszerezhetőek.
Itt összerakva láthatjuk őket és kipróbálásuk, valamint a velük való játék után otthon megépítve, bemutatva elkápráztathatjuk, megtréfálhatjuk segítségükkel barátainkat, ismerőseinket.
Miközben ismereteink észrevétlenül bővülnek.

Ördöglakatok

Fa, fém, köteles ördöglakatok hada várja a furfangos elméjű megfejtőket.

Lépj kapcsolatba velünk!