Intézmények

Főbb média megjelenéseink

Videók

Kazincbarcika

Orosháza

Sárospatak

Cikkek

GAZDAGRÉTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Gazdagréti Közösségi Házba érkezett a Játékos Tudomány Társaság interaktív bemutatója, a Testünk, a csoda. A kiállítást az első napon Király Nóra, Újbuda alpolgármestere is meglátogatta.

A szív, az agy működését, az izomzat összetett munkáját, a keringés komplexitását és a test felépítését megismertető kiállításon a látogatók a gyakorlatban is kipróbálhatták a tárlat eszközeit, szimulátorokat és modelleket.

Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a környékbeli iskolák tanulói és az óvodások szervezetten, ingyenesen látogatják a tüsszentés, a szívműködés, az izommunka, az emésztés és az agyműködés mechanizmusát bemutató kiállítást.

Király Nóra elmondta, hogy egészségügyért is felelős alpolgármesterként és ötgyermekes édesanyaként egyaránt fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél teljesebb ismeretanyagot szerezzenek a szervezetükről, testük felépítéséről, hiszen ez az egészségmegőrzés alapja.

A test csodáit bemutató fantasztikus világba Vonsik Vivien, a Gazdagréti Közösségi Ház vezetője kísérte el a gyerekeket. Elmondta: a tárlatra délelőtt és kora délután iskolás és óvodás csoportokat várnak, 16 óra után pedig a családoké a terep.

Cél, hogy a gyerekek időben megtudják, hogyan lehet egészségesen élni, táplálkozni, mozogni.

Hozzátette: hosszú út vezetett az ötlettől a tárlatig, amely nem jöhetett volna létre az egészségügyért felelős alpolgármester segítsége nélkül.

SZARVAS CERVINUS TEATRUM

Polleneket tüsszentő óriásorr, szívdobbanás pinpong vagy éppen izomszalag emelő kar – ezek a látványos installációk is részei annak az interaktív kiállításnak, amely március 13-án nyílt meg a Cervinus Teátrum pinceklubjában. A testünk a csoda című tárlat az emberi test felépítését, működését mutatja be, a csont-és érrendszertől kiindulva az izmok, a szív, a máj, a tüdő és az agy működésén keresztül egészen a szervezetet felépítő legapróbb részecskékig, a sejtekig.

– Néhány évvel ezelőtt egy fizikai kiállítást fogadtunk, ami a tervezéstől egészen a kivitelezésig egy kreatív házaspár keze munkáját dicséri – avat be a részletekbe Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa. – Nagy sikert aratott, mert a nehezen értelmezhető folyamatok a kísérleteken keresztül világossá váltak, ráadásul kiváló szemléltetési lehetőséget biztosított a pedagógusok számára. Az ötletgazdák nem álltak meg ennél a pontnál, hanem időközben létrehoztak egy biológiára irányuló tárlatot is, ami közérthetően mutatja be a testünket.

A vándorkiállítás az óvodáskortól egészen a felnőttekig bezáróan rejt érdekességeket. Ottjártunkkor épp a legkisebbek, a Bacsó utcai óvoda nagycsoportosai vették górcső alá az ötletes fizikai kísérleteket, miközben érdeklődéssel hallgatták az útmutató információkat. Először a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve működött, és csak ízelítőt kaptak a rájuk váró játékokból, a szórakoztató tárlatvezetést követően pedig mindenki belevethette magát az ötletgazdag feladatokba.

– A testünkkel épp ezekben a hetekben foglalkozunk. Elsőként a vázrendszert és az izomzatot ismertük meg, a második héten pedig az érzékszervekről tanultunk. Ennek a kiegészítését és a folytatását látom ebben a kiállításban. Jó dolognak tartom, hogy a gyerekek kipróbálhatják a különböző eszközöket, így még szemléletesebben tapasztalhatják meg testünk működését – állítja rövid szemrevételézést követően Veszterné Tóth M. Gyöngyi óvodapedagógus, aki ugyancsak örömmel kapcsolódott be a játékos tanulásba.

Sejtése is gyorsan beigazolódott. A gyerekek elsőként ahhoz az óriásorrhoz rohantak, ami polleneket lövellt ki, műanyag labdák formájában. Néhány perc elteltével azonban szinte mindenütt apró buksik tűntek fel, jelezvén, hogy a látogatók kíváncsiságát semmi sem kerülte el.

– Annyi klassz dolog van, nem is tudom, melyiket próbáljam ki – mondja futtában az öt éves Körösparti Zsombi, aki folytatásként épp a vérpumpáló szerkezetet vette célba. – A legjobban a robotkar tetszett, ami mindenféle hangot adott ki, és egy krokodilt is fel lehetett vele emelni.

A pinceklub másik helyisége ugyancsak sok izgalmat rejtett. Az érdeklődőknek pl. a piros és kék színű alagutakon keresztülbújva kellett célba gurítani a vörösvérsejteket jelképező labdákat, megküzdeni a szervezetre támadó ellenséggel, vagy a táplálékpiramis felállításán keresztül szétválogatni az egészséges és egészségtelen táplálékokat.

A tárlat az előzetes bejelentkezések alapján nagy érdeklődésre tart számot.

VÁCI MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT NYÍREGYHÁZA

Többek között az izmok működését is megtekinthették a gyerekek a Testünk a csoda elnevezésű interaktív kiállításon.

A Váci Mihály Kulturális Központban az elmúlt évben a Játékos tudomány tárlat keretein belül a fizika csodáival ismerkedhettek meg a nyíregyházi gyerekek. Ebben az évben folytatódott az ismeretterjesztő sorozat, hiszen a biológia témakörében, az emberi test működését tanulmányozhatják az érdeklődők. Az utazó kiállítás anyagát a szervezők úgy rendezték be, hogy az olvasni még nem tudó óvodások is értsék az emberi test működését.

Csordás Antónia, a Váci Mihály Kulturális Központ médiakapcsolatokért felelős munkatársa azt mondta, a kiállításra érkezők nagyon sok új információhoz juthatnak. Csordás Antónia hozzátette, akik az iskolában tanultak ezekről a dolgokról, azoknak rögzíti a tudását, akik pedig nem tudták ezeket a dolgokat, azok új tapasztalatokkal, élményekkel lesznek gazdagabbak.

Az interaktív kiállítás a kisebb és a nagyobb gyerekeknek is szolgál új információkkal.

Babka Beáta, a Tündérkert Keleti Óvoda óvodapedagógusa csoportját hozta el a kiállításra. Azt mondta, nagyon fontos, hogy játékos formában ismerkednek meg a gyerekek az emberi testtel. Az óvodában már meséltek a kicsiknek a szervezet működéséről, a kiállításon azonban kipróbálhatják, megnézhetik azt, amit az óvodában nem tudnak ennyire színesen szemléltetni.

A tárlaton a kiállított szerkezeteket a gyerekek irányíthatták is, így például megnézhették, hogyan jut az elfogyasztott táplálék az emésztőrendszerbe.

Az óvodás és általános iskolás gyerekcsoportok előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a kiállításon, a csütörtökön kezdődő tavaszi szünetben pedig már családokat várnak a szervezők.

A játékos tudomány, a Testünk a csoda című kiállítást március 21-étől 27-éig tekinthették meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában.

Visszajelzések rólunk

Erdős László, Mátészalkai Kulturális Nonprofit Kft

A fizika csodái című kiállítást több alkalommal tudtuk fogadni. Több ezer gyermek látta és élvezte a kiállított tárgyakkal való játékot. Az interaktív kiállítás nemcsak a gyerekeket,de a velük érkező felnőtteket is órákra lekötötte. Igényesen berendezett kiállítás méltó arra és tökéletesen szolgálja a szórakoztató tanulást, hisz az alkotók ezért hozták létre.Intézményünk továbbra is igényt tart és várja a következő anyagok, kiállítások elkészítését.

Csobod Eszter, Vaskakas Bábszínház

A Győrkőcfesztivál egy olyan gyermekközpontú, gyermeki személyiség kibontakozására törekvő, a gyermek éntudatának érvényesítő képességének alakulását segítő kulturális tudatosságát és önkifejező képességét erősítő, közösségben átélt, közös élményekre épülő, családokat megszólító több napos rendezvénysorozat, mely a Játékos Tudomány játékpark részvétele nélkül elképzelhetetlen volna, hisz a Győrkőcfesztivál állandó programja az első fesztivál óta. Játékaik minősége kivitelezése, ötletessége, szellemisége tökéletesen alátámasztja a Győrkőcfesztivál gondolatiságát.

Szabó Károly, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ

Kölcsönös kommunikáció, információk cseréje és azok relevanciája megbízható és alapos. A szerződésben foglalt megállapodás szerinti teljesítés kiváló. A szállítási időpontok betartása is megtörtént. A kiállítás berendezését tekintve, az eszközök elhelyezése működtetéséhez nyújtott segítség teljes körű, érthető. A kiállítási anyagok, játékok, bemutató eszközök állapota kiváló. A kiállítási eszközökhöz járó információs kártyák, használati útmutatók érthetőek, figyelem felkeltőek voltak. A kiállítási eszközök valóban egyszerre voltak alkalmasak a tudományos tételek-elvek bemutatására, játékos formában. A kiállítás látogatottsága népszerűsége igazolta intézményünk várakozását, a nézőszám 2000 fő volt.

Krisztik Csaba, Nadányi Zoltán Művelődési Központ

A Játékos Tudomány-Mókás Fizika kiállítás harmadszorra is óriási siker volt. Öröm volt nézni aprókat és nagyokat, ahogy belefeledkeztek a fizika játékos világába.

Köszönjük, hogy nálunk jártatok! Nagyon várjuk az új kiállítást! Munkátokhoz sok sikert kívánunk!

Kiss Cecília, Barátság Kulturális Központ

A Barátság Kulturális Központ nevében köszönjük, hogy a Felsősök és Középiskolások heti programunkban tartalmas és szórakoztató ismeretterjesztő kiállításon vehettek részt a százhalombattai diákok. Nagy örömünkre szolgált a testközelben látható, tapasztalható fizikai jelenségeket bemutató fizika show. Mindannyiunkat lelkesítette és érdeklődővé tett a kísérletezés.

Az információk befogadását segítette János közvetlen érthető előadásmódja. Köszönjük a részletekre kiterjedő odafigyelést és a csoportok kezelésében a  rugalmas hozzáállást.

Örülünk, hogy a tudományt jó ötletekkel és érdekesen igyekszenek átadni az ifjaknak.

Jó egészséget kívánunk és sok sikert a következő kiállítás megvalósításához a csapat minden tagjának!

Sinka József, Bácsalmás Művelődési Központ

Az emberi test és szervezet működését interaktív játékos formában bemutató kiállítás megkönnyíti az emberi test megismerését, a tanulást és feleleveníti a már megtanultakat, fejleszti a tudást óvodás kortól az idős korig mindenki számára. Különösen hasznos és kihagyhatatlan általános iskolások és középiskolások számára. A környezet ismeret és biológiai tankönyvekben leírtakat eleveníti meg. Részletesen mutatja be az emberi anatómiát, benne a csontvázrendszer, szívműködés, keringés, idegrendszerek, ingerületek, emésztőrendszer, immunrendszer, részletes működését, szerepük fontosságát.
A kiállítás az óvodások számára játékos formában rögzíti a helyes táplálkozás, fogápolás, ismereteinek elsajátítását.
Összességében a kiállítást szakmai ajánlásként kiemelten ajánlom és javaslom minden általános iskolás, középiskolás, gimnazista és gyermekotthonos gyermekek biológiai és anatómiai ismereteinek fejlesztésére.

Támogatóink