Játékos Tudomány Instagram SEO Játékos Tudomány Egyesület videók

Rólunk - Játékos tudomány - Interaktív kiállítások

HITVALLÁSUNK KÜLDETÉSÜNK :

Családi szórakozás keretében a környezetünkről,valamint a tudományokról, fizikáról, kémiáról, matematikáról, emberi testről szerzett iskolai tudásanyag  bővítése, új ismertek átadása multidiszciplináris formában interaktív utazó kiállítások segítségével.

Tudás alapú, értékeken nyugvó  játékos eszközökkel,  tanulásra fogékony, tudományokra nyitott fiatalok nevelése.Továbbá célunk a képességfejlesztés, oktatás, ismeretterjesztés, valamint a tehetséges fiatalok számára természettudományokkal kapcsolatos pályák vonzóvá tétele.

A Játékos Tudomány – Fizika csodái című interaktív utazó kiállítás 2005-ben alakult.
2014 februárjától Játékos Tudomány Egyesületként működik.
Az eszközpark a küldetése, játékos interaktív formában közelebb hozni a természettudományokat a nagyközönséghez.
A kiállításainkat utazó formában üzemeltetjük.
Működésünk 12 éve alatt Magyarország több száz településére eljutottunk valamint az ezek vonzáskörzetében lévő számos iskola is kipróbálhatta furfangos eszközeinket. Határon túli ismertségre is szert tennünk, többször voltunk a különböző külhoni rendezvények vendégei.

A hétköznapi látogatók dicsérő szavai mellett több helyen kaptunk komoly elismerést szakmai részről, amely további munkára ösztönzött bennünket. Számos meghívás érkezik rangos rendezvényekre. Szerepeltünk többek között a Nemzeti Színházban. Több éve résztvevője vagyunk az országosan megrendezett Kutatók éjszakája programsorozat központi rendezvényének Budapesten. Beválogattak bennünket a BBC magyarországot népszerűsítő kisfilmjébe.
Rendszeres résztvevője vagyunk a legkülönbözőbb fesztiváloknak.
Különleges figyelmet szentelünk a beteg, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermekeknek. Meghívottjai voltunk például a Down kóros gyerekek részére rendezett országos rendezvénynek is.

-Több évtizedes gyakorlati tapasztalat
-Színvonalas szolgáltatások
-Igényekhez alakítható lehetőségek.
-Pedagógiai szakmai háttér
-Folyamatos megújulás
-Országosan egyedülálló eszközpark
-Évi 100-150 sikeresen lebonyolított rendezvény
-Több 10.000 elégedett látogató

Egy rendhagyó mese ,miként valósult meg egy kisfiú álma

Tudjátok-e vajon miként termett ide ez a színes csodaeszközökből készült világ a vásári forgatag közepébe? Ugye csak sejdítitek, hát elmondom néktek úgy, ahogyan én azt az öreganyámtól, ő meg az ő szépanyjától hallotta.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kicsiny iskolás gyermek, aki nagyon szerette a talányokat.
Naphosszat figyelte a természetet. Sokat törte a fejét, vajon miért van világos nappal, vajon miért nem látszik a levegő, vajon miért sós a tenger vize.
Ezer kérdés járta körtáncát a homloka mögött.
De nem csak töprengett ám, hanem úgy zsenge tavasz táján üldözőbe vette az Ezer Gonddal Bajlódó Felnőtteket, hogy újra és újra feltegye kíváncsi kérdéseit. Miért vörös a naplemente? Hány csillag van az égen? Záporoztak a kérdései az összeráncolt homlokú Felnőttekhez. A legtöbb közülük csodálkozva nézett rá. Mi ütött ebbe a gyerekbe, miért nem tud nyugton szépen ülni úgy, mint a többi rendes kisgyerek? Vagy éppen rosszallóan intettek mutató ujjukat felemelve: Nono. Így adták értésére, hogy kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ilyen talányok megfejtését keresgéljék. A kisfiú esténként szomorúan hajtotta álomra a fejét. De egyszer egy ezercsillagos éjszakán csoda történt. Egy jó tündér libegett elő a holdfényből és megsúgta neki, él valahol egy öreg tudós, aki tudja a választ a sok-sok kérdésre.
S hogy ne maradjon titok, és mások is megokosodhassanak, jó néhány kódexet tele is írt ákombákom betűivel.
Így hát félelmet nem ismerő hősünk útnak indult, hogy megszerezze az öreg tudós nagy tudású könyveit.
Némi kérdezősködés után rá is talált a titokzatos, ismeretlenbe vezető ösvényre.
És amikor a céljához ért, lássatok csudát, a könyvek nemcsak a válaszokat rejtették magukban, hanem ahhoz is segítséget adtak, hogy miként találhatja meg ezeket saját maga.
No több se kellett hősünknek. Mindent meg akart ismerni. Sorra végezte el a varázskódexbe leírt érdekesebbnél érdekesebb kísérleteket.
Szájtátva csodálkozott azokon a dolgokon, amelyekről azt hitte, hogy addig ismert, most pedig teljesen más alakban jelentek meg előtte.
Ahogy cseperedett a kísérletei is egyre komolyabbak lettek.
Megismerkedett a törvények csínjával-bínjával. És egyik reggel arra ébredt, hogy ott áll előtte a TUDOMÁNYOK TÜNDÉRE teljes életnagyságában. Vállán a természet törvényeivel, akik ismerősen és barátságosan pislognak le rá.
A tündér beszédre nyitotta a száját, és ahogy megszólalt, hangja csilingelve töltötte be a szobát:
Oszd meg a csodákat másokkal is. Mondta, és tovasuhant, de hangját még sokáig visszhangozták a falak.

Amikor hősünk első kísérleteket megmutatta az embereknek, sikere páratlan volt.
Ismerősei követelték tőle az újabb és újabb találmányokat.
Szórakoztató játékok, furfangos szerkezetek egész sora került ki a keze alól.
Hamarosan messze földről is csodájára jártak kíváncsi emberek.

Ám ez még nem a mese vége.
Üzenetek érkeztek az ország legkülönbözőbb tájékairól, hogy ugyan már vinné el a csudatalálmányait hozzájuk is a hagyományos, éves nagyvásárba.
Így hősünk gondolt egy nagyot és útnak indult.
És hogy milyen lett ez az utazó kiállítás? Hát páratlanul izgalmas.
Mihelyst kipakolt ellepte a kíváncsiskodók hada, kicsik és nagyok, fiúk és lányok, apukák és anyukák, akik mind- mind működtetni akarták az eszközöket.

Hát, így született meg a kiállítás, ami oly sok gyermeknek és felnőttnek szerzett igazi örömet.

AHOL MÁR JÁRTUNK:

SZARVAS CERVINUS TEATRUM

Polleneket tüsszentő óriásorr, szívdobbanás pinpong vagy éppen izomszalag emelő kar – ezek a látványos installációk is részei annak az interaktív kiállításnak, amely március 13-án nyílt meg a Cervinus Teátrum pinceklubjában. A testünk a csoda című tárlat az emberi test felépítését, működését mutatja be, a csont-és érrendszertől kiindulva az izmok, a szív, a máj, a tüdő és az agy működésén keresztül egészen a szervezetet felépítő legapróbb részecskékig, a sejtekig.
– Néhány évvel ezelőtt egy fizikai kiállítást fogadtunk, ami a tervezéstől egészen a kivitelezésig egy kreatív házaspár keze munkáját dicséri – avat be a részletekbe Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa. – Nagy sikert aratott, mert a nehezen értelmezhető folyamatok a kísérleteken keresztül világossá váltak, ráadásul kiváló szemléltetési lehetőséget biztosított a pedagógusok számára. Az ötletgazdák nem álltak meg ennél a pontnál, hanem időközben létrehoztak egy biológiára irányuló tárlatot is, ami közérthetően mutatja be a testünket.
A vándorkiállítás az óvodáskortól egészen a felnőttekig bezáróan rejt érdekességeket. Ottjártunkkor épp a legkisebbek, a Bacsó utcai óvoda nagycsoportosai vették górcső alá az ötletes fizikai kísérleteket, miközben érdeklődéssel hallgatták az útmutató információkat. Először a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve működött, és csak ízelítőt kaptak a rájuk váró játékokból, a szórakoztató tárlatvezetést követően pedig mindenki belevethette magát az ötletgazdag feladatokba.
– A testünkkel épp ezekben a hetekben foglalkozunk. Elsőként a vázrendszert és az izomzatot ismertük meg, a második héten pedig az érzékszervekről tanultunk. Ennek a kiegészítését és a folytatását látom ebben a kiállításban. Jó dolognak tartom, hogy a gyerekek kipróbálhatják a különböző eszközöket, így még szemléletesebben tapasztalhatják meg testünk működését – állítja rövid szemrevételézést követően Veszterné Tóth M. Gyöngyi óvodapedagógus, aki ugyancsak örömmel kapcsolódott be a játékos tanulásba.
Sejtése is gyorsan beigazolódott. A gyerekek elsőként ahhoz az óriásorrhoz rohantak, ami polleneket lövellt ki, műanyag labdák formájában. Néhány perc elteltével azonban szinte mindenütt apró buksik tűntek fel, jelezvén, hogy a látogatók kíváncsiságát semmi sem kerülte el.
– Annyi klassz dolog van, nem is tudom, melyiket próbáljam ki – mondja futtában az öt éves Körösparti Zsombi, aki folytatásként épp a vérpumpáló szerkezetet vette célba. – A legjobban a robotkar tetszett, ami mindenféle hangot adott ki, és egy krokodilt is fel lehetett vele emelni.
A pinceklub másik helyisége ugyancsak sok izgalmat rejtett. Az érdeklődőknek pl. a piros és kék színű alagutakon keresztülbújva kellett célba gurítani a vörösvérsejteket jelképező labdákat, megküzdeni a szervezetre támadó ellenséggel, vagy a táplálékpiramis felállításán keresztül szétválogatni az egészséges és egészségtelen táplálékokat.
A tárlat az előzetes bejelentkezések alapján nagy érdeklődésre tart számot.

GAZDAGRÉTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Gazdagréti Közösségi Házba érkezett a Játékos Tudomány Társaság interaktív bemutatója, a Testünk, a csoda. A kiállítást az első napon Király Nóra, Újbuda alpolgármestere is meglátogatta.
A szív, az agy működését, az izomzat összetett munkáját, a keringés komplexitását és a test felépítését megismertető kiállításon a látogatók a gyakorlatban is kipróbálhatták a tárlat eszközeit, szimulátorokat és modelleket.

Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a környékbeli iskolák tanulói és az óvodások szervezetten, ingyenesen látogatják a tüsszentés, a szívműködés, az izommunka, az emésztés és az agyműködés mechanizmusát bemutató kiállítást.

Király Nóra elmondta, hogy egészségügyért is felelős alpolgármesterként és ötgyermekes édesanyaként egyaránt fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél teljesebb ismeretanyagot szerezzenek a szervezetükről, testük felépítéséről, hiszen ez az egészségmegőrzés alapja.
A test csodáit bemutató fantasztikus világba Vonsik Vivien, a Gazdagréti Közösségi Ház vezetője kísérte el a gyerekeket. Elmondta: a tárlatra délelőtt és kora délután iskolás és óvodás csoportokat várnak, 16 óra után pedig a családoké a terep.
Cél, hogy a gyerekek időben megtudják, hogyan lehet egészségesen élni, táplálkozni, mozogni. Hozzátette: hosszú út vezetett az ötlettől a tárlatig, amely nem jöhetett volna létre az egészségügyért felelős alpolgármester segítsége nélkül.

NYÍREGYHÁZA VÁCI MIHÁLY KULTURÁLIS KÖZPONT

Többek között az izmok működését is megtekinthették a gyerekek a Testünk a csoda elnevezésű interaktív kiállításon. A Váci Mihály Kulturális Központban az elmúlt évben a Játékos tudomány tárlat keretein belül a fizika csodáival ismerkedhettek meg a nyíregyházi gyerekek. Ebben az évben folytatódott az ismeretterjesztő sorozat, hiszen a biológia témakörében, az emberi test működését tanulmányozhatják az érdeklődők. Az utazó kiállítás anyagát a szervezők úgy rendezték be, hogy az olvasni még nem tudó óvodások is értsék az emberi test működését.

ÚJ INFORMÁCIÓK A KIÁLLÍTÁSON

Csordás Antónia, a Váci Mihály Kulturális Központ médiakapcsolatokért felelős munkatársa azt mondta, a kiállításra érkezők nagyon sok új információhoz juthatnak. Csordás Antónia hozzátette, akik az iskolában tanultak ezekről a dolgokról, azoknak rögzíti a tudását, akik pedig nem tudták ezeket a dolgokat, azok új tapasztalatokkal, élményekkel lesznek gazdagabbak.

További képekért kattintson a fotóra!
Az interaktív kiállítás a kisebb és a nagyobb gyerekeknek is szolgál új információkkal.

ÓVODÁSOK ISMERKEDTEK AZ EMBERI TESTTEL

Babka Beáta, a Tündérkert Keleti Óvoda óvodapedagógusa csoportját hozta el a kiállításra. Azt mondta, nagyon fontos, hogy játékos formában ismerkednek meg a gyerekek az emberi testtel. Az óvodában már meséltek a kicsiknek a szervezet működéséről, a kiállításon azonban kipróbálhatják, megnézhetik azt, amit az óvodában nem tudnak ennyire színesen szemléltetni.

KIPRÓBÁLHATJÁK, MILYEN ÚTON HALAD AZ ÉTEL

A tárlaton a kiállított szerkezeteket a gyerekek irányíthatták is, így például megnézhették, hogyan jut az elfogyasztott táplálék az emésztőrendszerbe.
Az óvodás és általános iskolás gyerekcsoportok előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a kiállításon, a csütörtökön kezdődő tavaszi szünetben pedig már családokat várnak a szervezők.
A játékos tudomány, a Testünk a csoda című kiállítást március 21-étől 27-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában.
M. E.(Fotó: Szarka Lajos)

Partnereink mondták rólunk

Az egér lenyomásával a szöveg megállítható!

Kérdése van ? Forduljon hozzánk bizalommal!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. További információ az adatvédelmi tájékoztató menüpontban!

Bezárás