Rólunk

Hitvallásunk, küldetésünk

Családi szórakozás keretében a környezetünkről, valamint a tudományokról, fizikáról, kémiáról, matematikáról, emberi testről szerzett iskolai tudásanyag bővítése, új ismeretek átadása multidiszciplináris formában interaktív utazó kiállítások segítségével.

Tudás alapú, értékeken nyugvó  játékos eszközökkel, tanulásra fogékony, tudományokra nyitott fiatalok nevelése.

Továbbá célunk a képességfejlesztés, oktatás, ismeretterjesztés, valamint a tehetséges fiatalok számára természettudományokkal kapcsolatos pályák vonzóvá tétele.

Történetünk

A Játékos Tudomány – Fizika csodái című interaktív utazó kiállítás 2005-ben alakult. 2014 februárjától Játékos Tudomány Egyesületként működik.

Az eszközpark a küldetése, játékos interaktív formában közelebb hozni a természettudományokat a nagyközönséghez.

A kiállításainkat utazó formában üzemeltetjük.

Működésünk 12 éve alatt Magyarország több száz településére eljutottunk valamint az ezek vonzáskörzetében lévő számos iskola is kipróbálhatta furfangos eszközeinket. Határon túli ismertségre is szert tennünk, többször voltunk a különböző külhoni rendezvények vendégei.

A hétköznapi látogatók dicsérő szavai mellett több helyen kaptunk komoly elismerést szakmai részről, amely további munkára ösztönzött bennünket.

Számos meghívás érkezik rangos rendezvényekre. Szerepeltünk többek között a Nemzeti Színházban.

Több éve résztvevője vagyunk az országosan megrendezett Kutatók éjszakája programsorozat központi rendezvényének Budapesten. Beválogattak bennünket a BBC magyarországot népszerűsítő kisfilmjébe.

Rendszeres résztvevője vagyunk a legkülönbözőbb fesztiváloknak. Különleges figyelmet szentelünk a beteg, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermekeknek. Meghívottjai voltunk például a Down kóros gyerekek részére rendezett országos rendezvénynek is.

Kozsup Rita és Gyenes János

Erősségeink

Több évtizedes gyakorlati tapasztalat

Szolgáltatások magas színvonala

Rugalmasság

Pedagógiai szakmai háttér

Kreativitás

Egyedülálló eszközpark

Ezeknek köszönhetően:

100-150 rendezvényt bonyolítunk le évente sikeresen

Több 10 ezer elégedett látogatóval

Egy rendhagyó mese – miként valósult meg egy kisfiú álma

Tudjátok-e vajon miként termett ide ez a színes csodaeszközökből készült világ a vásári forgatag közepébe? Ugye csak sejdítitek, hát elmondom néktek úgy, ahogyan én azt az öreganyámtól, ő meg az ő szépanyjától hallotta.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kicsiny iskolás gyermek, aki nagyon szerette a talányokat.

Naphosszat figyelte a természetet. Sokat törte a fejét, vajon miért van világos nappal, vajon miért nem látszik a levegő, vajon miért sós a tenger vize.

Ezer kérdés járta körtáncát a homloka mögött.

De nem csak töprengett ám, hanem úgy zsenge tavasz táján üldözőbe vette az Ezer Gonddal Bajlódó Felnőtteket, hogy újra és újra feltegye kíváncsi kérdéseit. Miért vörös a naplemente? Hány csillag van az égen? Záporoztak a kérdései az összeráncolt homlokú Felnőttekhez. A legtöbb közülük csodálkozva nézett rá. Mi ütött ebbe a gyerekbe, miért nem tud nyugton szépen ülni úgy, mint a többi rendes kisgyerek? Vagy éppen rosszallóan intettek mutató ujjukat felemelve: Nono. Így adták értésére, hogy kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ilyen talányok megfejtését keresgéljék. A kisfiú esténként szomorúan hajtotta álomra a fejét. De egyszer egy ezercsillagos éjszakán csoda történt. Egy jó tündér libegett elő a holdfényből és megsúgta neki, él valahol egy öreg tudós, aki tudja a választ a sok-sok kérdésre.

S hogy ne maradjon titok, és mások is megokosodhassanak, jó néhány kódexet tele is írt ákombákom betűivel.

Így hát félelmet nem ismerő hősünk útnak indult, hogy megszerezze az öreg tudós nagy tudású könyveit.

Némi kérdezősködés után rá is talált a titokzatos, ismeretlenbe vezető ösvényre.

És amikor a céljához ért, lássatok csudát, a könyvek nemcsak a válaszokat rejtették magukban, hanem ahhoz is segítséget adtak, hogy miként találhatja meg ezeket saját maga.

No több se kellett hősünknek. Mindent meg akart ismerni. Sorra végezte el a varázskódexbe leírt érdekesebbnél érdekesebb kísérleteket.

Szájtátva csodálkozott azokon a dolgokon, amelyekről azt hitte, hogy addig ismert, most pedig teljesen más alakban jelentek meg előtte.

Ahogy cseperedett a kísérletei is egyre komolyabbak lettek.

Megismerkedett a törvények csínjával-bínjával. És egyik reggel arra ébredt, hogy ott áll előtte a TUDOMÁNYOK TÜNDÉRE teljes életnagyságában. Vállán a természet törvényeivel, akik ismerősen és barátságosan pislognak le rá.

A tündér beszédre nyitotta a száját, és ahogy megszólalt, hangja csilingelve töltötte be a szobát:

Oszd meg a csodákat másokkal is. Mondta, és tovasuhant, de hangját még sokáig visszhangozták a falak.

Amikor hősünk első kísérleteket megmutatta az embereknek, sikere páratlan volt.

Ismerősei követelték tőle az újabb és újabb találmányokat.

Szórakoztató játékok, furfangos szerkezetek egész sora került ki a keze alól.

Hamarosan messze földről is csodájára jártak kíváncsi emberek.

Ám ez még nem a mese vége.

Üzenetek érkeztek az ország legkülönbözőbb tájékairól, hogy ugyan már vinné el a csudatalálmányait hozzájuk is a hagyományos, éves nagyvásárba.

Így hősünk gondolt egy nagyot és útnak indult.

És hogy milyen lett ez az utazó kiállítás? Hát páratlanul izgalmas.

Mihelyst kipakolt ellepte a kíváncsiskodók hada, kicsik és nagyok, fiúk és lányok, apukák és anyukák, akik mind- mind működtetni akarták az eszközöket.

Hát, így született meg a kiállítás, ami oly sok gyermeknek és felnőttnek szerzett igazi örömet.

Támogatóink